Kunskapen, erfarenheten och en stark passion för musik

Namnet Börs i Börs Anders, är ett gårdsnamn i västra Dalarna. Musiken har varit viktig för mig ända sedan barndomen. Jag föddes 1949 i Valparaiso i Chile, men har mina rötter i Dalarna. I dag bor jag i Berga-Tuna en mil väster om Nyköping, där jag också har min verkstad.
Jag har utbildning från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med blåsinstrument och piano som huvudinstrument. Jag har arbetat som instrumentlärare i drygt 30 år och kunde under 15 år även ses i den beridna högvakten vid Stockholms slott. Under senare år har jag spelat bastuba i Stockholms Musikkår Tre Kronor. Eftersom det ligger mig varmt om hjärtat att inspirera andra att utveckla sitt musicerande, har jag låtit min Sousaphone adopteras av Mjölby Ungdomsmusikkår, där den numera får vara med om nya äventyr. 

Historiska instrument - gediget hantverk

Utifrån mina kunskaper och erfarenheter har jag börjat tillverka folkliga blåsinstrument, helst med svensk tradition. 
I början av 1980-talet ägnade jag mig mycket åt svensk folkmusik och började bygga och spela svensk säckpipa och kohorn.

På 1990-talet träffade jag den rumänske skådespelaren och ocarinabyggaren Alexander Vaida, som lärde mig att bygga ocarinor. Alexander byggde sina i keramik, i form av fantastiska djur. jag började bygga mina i trä. Jag och Alexander spelade mycket tillsammans och vi hade en stark gemenskap. Alexander dog år 2000, men minnet av honom, hans musik och hans instrument kommer att leva för alltid, bland annat genom mitt arbete med ocarinor.

Den medeltida föregångaren till dagens klarinett - chalumeau - är ytterligare ett instrument som jag tillverkar och spelar på.

Året är 2005. Plats Visby. Jag fick pris för bästa hantverk det året.
Året är 2005. Plats Visby. Jag fick pris för bästa hantverk det året.

Instrument att spela på

Jag bygger alla mina instrument från grunden, utifrån hur de har sett ut och fungerat genom historien. Jag har i vissa fall anpassat material och tekniker utifrån dagens förhållanden, och för att instrumenten ska låta bra och vara lätta att spela på för dagens människor. 
Eftersom jag är musiker säljer jag bara instrument som är korrekt intonerade - de är ju till för att spelas på. Jag är också mycket noggrann med kvaliteten, och kontrollerar och testspelar varje instrument. När du köper ett instrument av mig är jag angelägen om att visa dig hur du ska spela på det.

I dag importerar och säljer jag även instrument från andra länder. Även dessa måste hålla hög kvalitet och gå bra att spela på.

Börsljudet bygger sin verksamhet på noggrannhet, kvalitet och nöjda kunder, från nybörjare till professionella musiker.