Instrumenten tillverkade av Börsljudet

Ocarina

Jag tillverkar ocarinor i trä. 
Eller om man vill: Lergökar i träfrack.
Jag använder alla slags lövträ i tillverkningen. Dessa svarvar jag och borrar till lagom proportioner. Sedan tillverkar jag ett block, skär ett labium och borrar fingerhål på lämpliga ställen. Ocarinan har ett tonomfång från nio toner till en oktav + en kvart. Den är fullt kromatisk.
Börs-ocarinan har tagit det bästa från ocarina och blockflöjt..

Chalumeau

Chalumeau är en föregångare till dagens klarinett. Den här modellen kommer från 1250-talet enligt ritningar. Den är tillverkad i björk och är rakborrad och har ett enkelt rörblad. Skalan är nio toner (en oktav + en ton) 
Så småningom utvecklades den med klaffar och fick större omfång.Stora genombrottet blev när den blev koniskt borrad. Då blev den spelbar i tre register. Då blev den mer känd som klarinett.

Kohorn

Kohorn är ett av musikhistoriens äldsta instrumenten. Kanske beror det på att materialet varit så lättillgängligt. Kohornet ger ett mycket starkt ljud och hörs på mycket långt håll. Gamla tiders mobiltelefon.
Horn (= naglar) är ett naturligt ämne som bevaras mycket länge. Man har funnit horn, som med pollenanalys daterats till 900-talet. De ser precis likadana ut som dagens horn.

Tuting

Denna tuting är det optimala verktyget för en lyckad vikinga-eller medeltidsfest. Den är tillverkad i naturmaterial (svensk björk). Tutingen används bäst till starkare drycker, vilka inte skall intagas i för stora mängder i taget. Mängden dryck är avpassad för att kunna bitas av en gång. När drycken är slut i Tutingen går det att kalla på värden, för att få denne uppmäsksam på att glaset är tomt. Då detta är avhjälpt kan festen fortsätta tills Tutingen åter är tom. Då kallar man på. . . osv

Säckpipa

Den svenska säckpipa som Börs Anders Öhman bygger och spelar har sina rötter just i säckpipan från Västerdalarnas djupa skogar. Den har anor i medeltiden och har sedan dess förts vidare i muntlig tradition. Alla pipor är svarvade i svensk björk. De är rakborrade med 6 mm håldiameter. Säcken är sydd av växtgarvat kalvskinn och tätat med speciell silicon som spacklas på insidan innan säcken sys ihop. Detta gör att säcken inte behöver tätas varje år. Min första säck byggde jag för 35 år sedan och den är fortfarande tät. 
Anblåsningen sker i en specialpreparerad mundocka som också innefattar en underhållsfri backventil. Spelpipan fungerar i fyra tonarter och är mycket lätt att intonera mot bordunen. Spelpipor tillverkas numera i två storlekar. Grundtonarterna är A och G.
Mina rörblad var från början av svensk vass är preparerade så att de var okänsliga för fukt. Numer är de tillverkade av kolfiber.

Vikingatida panflöjt

Panflöjt efter modell från 800-talet hittad i York, England. Detta är det enda instrument i trä funnet efter vikingarna.
Detta är en mycket noggrann replika.


.