Instrumenten tillverkade av Börsljudet

Ocarina

Jag tillverkar ocarinor i trä. 
Eller om man vill: Lergökar i träfrack.
Jag använder alla slags lövträ i tillverkningen. Dessa svarvar jag och borrar till lagom proportioner. Sedan tillverkar jag ett block, skär ett labium och borrar fingerhål på lämpliga ställen. Ocarinan har ett tonomfång från nio toner till en oktav + en kvart. Den är fullt kromatisk.
Börs-ocarinan har tagit det bästa från ocarina och blockflöjt..

Chalumeau

Chalumeau är en föregångare till dagens klarinett. Den här modellen kommer från 1250-talet enligt ritningar. Den är tillverkad i björk och är rakborrad och har ett enkelt rörblad. Skalan är nio toner (en oktav + en ton) 
Så småningom utvecklades den med klaffar och fick större omfång.Stora genombrottet blev när den blev koniskt borrad. Då blev den spelbar i tre register. Då blev den mer känd som klarinett.

Kohorn

Kohorn är ett av musikhistoriens äldsta instrumenten. Kanske beror det på att materialet varit så lättillgängligt. Kohornet ger ett mycket starkt ljud och hörs på mycket långt håll. Gamla tiders mobiltelefon.
Horn (= naglar) är ett naturligt ämne som bevaras mycket länge. Man har funnit horn, som med pollenanalys daterats till 900-talet. De ser precis likadana ut som dagens horn.

Sälgflöjt

När jag var barn tog min morfar med mig ut och skar en sälg-gren. Han knackade loss barken och drog loss den från själva kvisten. På något mystiskt vis gjorde han sedan en flöjt, som gick att spela på. Detta är den moderna varianten av samma instrument. Materialet är lite annorlunda, vilket betyder att flöjten håller cirka tjugo år längre än originalet som morfar tillverkade. Flöjten spelas med anblåsning på ena sidan och ett finger på andra. Busenkelt!

Säckpipa

Den svenska säckpipa som Börs Anders Öhman bygger och spelar har sina rötter just i säckpipan från Västerdalarnas djupa skogar. Den har anor i medeltiden och har sedan dess förts vidare i muntlig tradition. Alla pipor är svarvade i svensk björk. De är rakborrade med 6 mm håldiameter. Säcken är sydd av växtgarvat kalvskinn och tätat med speciell silicon som spacklas på insidan innan säcken sys ihop. Detta gör att säcken inte behöver tätas varje år. Min första säck byggde jag för 35 år sedan och den är fortfarande tät. 
Anblåsningen sker i en specialpreparerad mundocka som också innefattar en underhållsfri backventil. Spelpipan fungerar i fyra tonarter och är mycket lätt att intonera mot bordunen. Spelpipor tillverkas numera i två storlekar. Grundtonarterna är A och G.
Mina rörblad var från början av svensk vass är preparerade så att de var okänsliga för fukt. Numer är de tillverkade av kolfiber.

Vikingatida panflöjt

Panflöjt efter modell från 800-talet hittad i York, England. Detta är det enda instrument i trä funnet efter vikingarna.
Detta är en mycket noggrann replika.


.